Manifest za kriminalizovanje ekocida

Živimo u jedinstvenom trenutku istorije čovečanstva.

Masovno oštećenje i uništavanje ekosistema – ekocid – koje se decenijama odvija nekažnjeno dovelo nas je do trenutne klimatske krize, smanjenja biološke razovrsnosti i povećanja ozbiljne štete po životnu sredinu.

Sve ovo ugrožava našu budućnost i budućnost miliona drugih živih bića jer utiče na same sisteme za održavanje života na Zemlji. Budućnost planete zavisiće od odluka koje donosimo i od akcija koje danas preduzimamo.

Postojeći ugovori, sporazumi i građanske tužbe nisu mogle da zaustave ovo uništenje.

________________________________________________________________________

Jasno je da moramo promeniti pravila.

Došao je trenutak za uvođenje međunarodnog zločina EKOCIDA, kako bi se osigurala trajna zaštita čitavog života na Zemlji.

__________________________________________________________________________

Zbog toga, sve organizacije i udruženja potpisnici TRAŽE OD SVOJIH VLADA da se: javno izjasne o podršci priznavanju međunarodnog zločina Ekocida, pridružujući se zemljama spremnim da izmene Rimski statut i uključe ga kao peti zločin protiv mira, pored genocida, zločina protiv čovečnosti, ratnih zločina i zločina agresije, pružajući jednostavno, efikasno sredstvo odvraćanja za one na odgovornim pozicijama, primenljivo u okviru postojećih sistema krivičnog pravosuđa